Kwaliteiten

Cognac wordt in veel kwaliteiten verkocht met mooie namen op het etiket. Ieder cognachuis heeft er wel een aantal.

GlazenOmschrijvingen kunnen ook voor verwarring zorgen omdat zij b.v. suggereren dat het om heel oude cognac gaat, terwijl het in werkelijkheid een heel jonge cognac betreft. Leeftijden worden maar in een heel uitzonderlijk geval op het etiket vermeld. Ook de kleur van een cognac zegt niets. De Franse wet geeft wel enige richtlijnen. Zo mag men het distillaat pas cognac noemen als het minstens 2˝ jaar op hout heeft gelegen.

V.S. (3 sterren), is minstens 3 jaar oud, V.S.O.P. moet minimaal 4˝ jaar op hout hebben gelegen en X.O. moet ten minste 6 jaar oud zijn. Het gaat hierbij om de jongste cognac in de blend

Wenendruppels op CognacglasDe aanduiding “Napoleon” zegt (nog) niets. Er zijn “Napoleon”cognacs van 3 jaar en van 40 jaar oud! De aanduiding “Fine Champagne" is wel wettelijk omschreven. Deze cognacs moeten minimaal 50% Grande Champagne cognac bezitten, aangevuld met maximaal 50% cognac uit de Petite Champagne. De betrouwbare firma’s zullen vooral cognacs leveren met een gemiddeld veel langere rijping dan de wet voorschrijft. Zo zijn er V.S.O.P. cognacs met een gemiddelde leeftijd van 8 jaar of ouder en X.O. cognacs met een gemiddelde leeftijd van 23 jaar of ouder.

Door de summiere informatie op het etiket is het voor een leek vaak moeilijk te bepalen welke cognac goed is en welke niet of minder. De prijs kan een indicatie zijn, omdat het maken van cognac een dure aangelegenheid is. Maar vooral is een onwetende consument overgeleverd aan de betrouwbaarheid en de deskundigheid van de zaak die de cognac verkoopt.